O awokado słów kilka. (Przepis na pastę z awokado, z jajkiem)
Awokado, nazywany inaczej gruszką awokado, jest owocem o dużej zawartości tłuszczu. Przez większość osób niedoceniany, a przez osoby na diecie uważany za zły, bo tłusty, a co za tym idzie - kaloryczny. Nie jest to dobre podejście, ponieważ awokado jest tłuste, to fakt, ale są to dobre tłuszcze. Często uważany jest za warzywo, a w rzeczywistości jest owocem. Najlepiej jest jeść je surowe, a naprawdę warto, bo zawiera wiele cennych witamin. Wiele osób o tym nie wie, bo szerokim łukiem, bez większego pojęcia rezygnuje z awokado.
Przyjrzyjmy mu się dokładniej:
- Najważniejszą informacją o awokado jest to, że jest ono bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
- Zawiera witaminę B, która pomaga budować zdrowe komórki i tkanki.
- Zawiera potas, który niezbędny jest dla właściwego rozwoju centralnego układu nerwowego.
- Jest źródłem witaminy E, znanej ze swoich właściwości niszczenia wolnych rodników.
- Jest źródłem błonnika, co wiąże się z tym, że ma korzystny wpływ na poprawę trawienia oraz jest idealny dla osób, które borykają się z zaparciami.
- Działa pozytywnie na serce, witaminy i minerały w nim zawarte wspomagają jego pracę.
- Zawiera karotenoid - luteinę, która dobrze działa na wzrok, chroni oczy przed uszkodzeniami prowadzącymi do słabego wzroku, zwyrodnienia plamki żółtej, czy też zaćmy.
- Działa przeciwzapalnie, ponieważ zawiera dużo fitoskładników, które posiadają właściwości przeciwzapalne.
Tak więc jedźcie awokado, bo naprawdę warto!
W tej małej 'gruszce' kryje się dużo wartościowych dla naszego organizmu składników.
Jak jeść awokado?
* Jako zamiennik masła - można nim smarować chleb
* Na kanapkach
* Dodając do koktajli
* Robiąc guacamole
* Faszerowane
* Zapiekane
* W sałatkach
* Jako mus do makaronów
Ja jednak najbardziej awokado lubię w postaci pasty na kanapki. Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę smaczna i sycąca. Często robię ją kiedy mam wolny od uczelni dzień i śpię nieco dłużej niż zwykle - wtedy jem ją jako późne śniadanie co jest dla mnie czymś pomiędzy I i II śniadaniem (koło 9-11), tak jakby dwa posiłki w jednym, bo jest naprawdę sycąca. Do tego grahamka, albo 2 kromki ciemnego chleba i mamy zdrowy, smaczny posiłek.
Przepis na pastę z awokado, z jajkiem
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 1 lub 2 jajka
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (ja używam czerwonego cayenne)
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Awokado wydrążamy i zawartość wrzucamy do miseczki.
3. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i ugotowane jajka.
4. Blendujemy.
SMACZNEGO!
W takiej wersji jeszcze nie próbowałam awokado, a przecież to tak banalnie proste! :)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa jak smakuje w twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Samo awokado na kanapce to niestety nie moja bajka, ale taką pastę pewnie chętnie bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado! Ostatnio zrobiłam zdrową wersję nutelli z awokado i jak dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńLubię awokado, polecam! :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za awokado:)
OdpowiedzUsuńLubię awokado , najczęściej wykorzystuję do sałatek :)Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.khatstyle.blogspot.com
Świetny przepis! Od dłuższego czasu chciałam zrobić taką pastę z avocado, ale nie miałam żadnego fajnego przepisu :-) Wygląda to wszystko przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)