Zdrowe GOFRY pełnoziarniste idealne na śniadanie - przepis
Słodki 'fast food' - pączki, drożdżówki, czy właśnie gofry, kusi nas tak samo jak pizza, kebab, czy burger. A domowe gofry mojej mamy to mistrzostwo świata - lekkie, puszyste, cieplutkie, z dżemem, z bitą śmietaną - niebo w gębie! I jak tu wytrwać w zdrowym odżywianiu, kiedy dookoła takie pyszności? Oczywiście zjeść je od święta, a na co dzień znaleźć ich zdrowszą wersję - tak też zrobiłam.
Przepisów na gofry jest mnóstwo, lecz wszystkie z nich miały dla mnie ogromny mankament - ilość składników podana była na duże porcje dla całej rodziny. U mnie w domu śniadanie zazwyczaj jem sama - rodzice jedzą wcześniej rano, babcia później. Każdy je więc to, na co ma ochotę. Po co mi więc 8 gofrów, z czego zjem tylko 2? A wracając do ciasta - niby nic trudnego podzielić i odjąć, aby wyszła mniejsza ilość, lecz jak przygotować porcję ciasta idealną dla jednej osoby? Z pozoru proste zadanie okazało się dla mnie trudne - raz ciasta zostało na dodatkowe gofry, raz było go za mało. Raz dodałam za dużo mleka, jajek i były zbyt wodniste, raz za dużo mąki i były zbyt gęste. Metodą prób i błędów udało mi się stworzyć ilość ciasta dla jednej osoby, która (w zależności od gofrownicy) starcza na dwa gofry. Należy dodać, że gofry pełnoziarniste są bardziej syte niż te tradycyjne i przeciętna osoba nie zje więcej niż dwóch - oczywiście z dodatkami.
Składniki do przygotowania ciasta:
* mąka pełnoziarnista - 3/4 szklanki
* 1 jajko
* łyżeczka miodu
* 1/3 łyżeczki sody
* mleko
Na gofry:
* jogurt grecki
* banan
* truskawki
1. Mąkę, 1/3 łyżeczki sody, łyżeczkę miodu i żółtko jaja wrzucamy/wsypujemy do miski - mieszamy łyżką, bądź miksujemy mikserem stopniowo dolewając mleka, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstego kremu.
2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę.
3. Ubite białko dodajemy do wcześniej wymieszanych na gładką masę składników i ponownie, delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ubite osobno białko nada 'puszystości' naszym gofrom. Tak przygotowane i wymieszane ciasto wlewamy do wcześniej nagrzanej gofrownicy.
UWAGA:
Po upieczeniu gofry wyjmijmy nie na talerz, a na metalową kratkę - dzięki temu będą bardziej chrupkie i nie będą takie 'rozmiękłe' ;)
4. Kiedy gofry nieco ostygną, zamiast bitej śmietany nakładamy jogurt grecki, a na to ulubione owoce zamiast dżemu, czy słodkiej posypki - ja dziś wybrałam banana i truskawki.
SMACZNEGO! ;)
Wyglądają pysznie :) na pewno kiedyś spróbuję je zrobić sama :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie marthellye.blogspot.com
Wyglądają pysznie :) na pewno kiedyś spróbuję je zrobić sama :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie marthellye.blogspot.com
Narobiłaś mi ochoty na gofry! :P Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńJezu jezu! przepyszności!
OdpowiedzUsuńhttp://www.simplethingsbyjok.com/
ale mi narobiłaś ochoty ;) chyba załatwię sobie gofrownicę od kuzynki i skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńNa pewno takie zrobię ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i z pewnością tak też smakują :D
OdpowiedzUsuńOjej ojej, jakie pyszności! Zapisuję przepis i przy najbliższej okazji wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Viva la Ola - ZAPRASZAM DO OBSERWACJI
ale pychota, aż zgłodniałam :>
OdpowiedzUsuń