Zdrowe GOFRY pełnoziarniste idealne na śniadanie - przepis


Słodki 'fast food' - pączki, drożdżówki, czy właśnie gofry, kusi nas tak samo jak pizza, kebab, czy burger. A domowe gofry mojej mamy to mistrzostwo świata - lekkie, puszyste, cieplutkie, z dżemem, z bitą śmietaną - niebo w gębie! I jak tu wytrwać w zdrowym odżywianiu, kiedy dookoła takie pyszności? Oczywiście zjeść je od święta, a na co dzień znaleźć ich zdrowszą wersję - tak też zrobiłam.

Przepisów na gofry jest mnóstwo, lecz wszystkie z nich miały dla mnie ogromny mankament - ilość składników podana była na duże porcje dla całej rodziny. U mnie w domu śniadanie zazwyczaj jem sama - rodzice jedzą wcześniej rano, babcia później. Każdy je więc to, na co ma ochotę. Po co mi więc 8 gofrów, z czego zjem tylko 2? A wracając do ciasta -  niby nic trudnego podzielić i odjąć, aby wyszła mniejsza ilość, lecz jak przygotować porcję ciasta idealną dla jednej osoby? Z pozoru proste zadanie okazało się dla mnie trudne - raz ciasta zostało na dodatkowe gofry, raz było go za mało. Raz dodałam za dużo mleka, jajek i były zbyt wodniste, raz za dużo mąki i były zbyt gęste. Metodą prób i błędów udało mi się stworzyć ilość ciasta dla jednej osoby, która (w zależności od gofrownicy) starcza na dwa gofry. Należy dodać, że gofry pełnoziarniste są bardziej syte niż te tradycyjne i przeciętna osoba nie zje więcej niż dwóch - oczywiście z dodatkami.



Składniki do przygotowania ciasta:

* mąka pełnoziarnista - 3/4 szklanki
* 1 jajko
* łyżeczka miodu
* 1/3 łyżeczki sody
* mleko 


Na gofry:

* jogurt grecki

* banan
* truskawki


1. Mąkę, 1/3 łyżeczki sody, łyżeczkę miodu i żółtko jaja wrzucamy/wsypujemy do miski - mieszamy łyżką, bądź miksujemy mikserem stopniowo dolewając mleka, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstego kremu.


2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę.


3. Ubite białko dodajemy do wcześniej wymieszanych na gładką masę składników i ponownie, delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ubite osobno białko nada 'puszystości' naszym gofrom. Tak przygotowane i wymieszane ciasto wlewamy do wcześniej nagrzanej gofrownicy. 

UWAGA:
Po upieczeniu gofry wyjmijmy nie na talerz, a na metalową kratkę - dzięki temu będą bardziej chrupkie i nie będą takie 'rozmiękłe' ;)


4. Kiedy gofry nieco ostygną, zamiast bitej śmietany nakładamy jogurt grecki, a na to ulubione owoce zamiast dżemu, czy słodkiej posypki - ja dziś wybrałam banana i truskawki. 

SMACZNEGO! ;)

9 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie :) na pewno kiedyś spróbuję je zrobić sama :)

    Zapraszam do siebie marthellye.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :) na pewno kiedyś spróbuję je zrobić sama :)

    Zapraszam do siebie marthellye.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na gofry! :P Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezu jezu! przepyszności!

    http://www.simplethingsbyjok.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi narobiłaś ochoty ;) chyba załatwię sobie gofrownicę od kuzynki i skorzystam z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie i z pewnością tak też smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej ojej, jakie pyszności! Zapisuję przepis i przy najbliższej okazji wypróbuję! :)

    Buziaki :*
    Viva la Ola - ZAPRASZAM DO OBSERWACJI

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pychota, aż zgłodniałam :>

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 MAGDUIZM , Blogger